Hoppa till innehåll

Hur gör vi om vi vill skilja oss?

Om ni vill skiljas vänder ni er till tingsrätten, ni kan ansöka om skilsmässa enskilt eller gemensamt. Om ni har gemensamma minderåriga barn krävs sex månaders betänketid innan skilsmässan blir definitiv. Information och blanketter finns på Vänersborgs tingsrätts hemsida.

Viktigt att tänka på


Om ni har barn och bestämt er för att separera eller skiljas är det viktigt att tänka på barnets situation. Det finns många praktiska frågor att ta ställning till när separationen/skilsmässan är ett faktum.

Barnen


När, var och hur ska vi informera barnen? Vem av oss tar ansvar för vad? Vem ska barnen bo hos? Hur ska umgänget med den andre föräldern se ut? Ska vi ha delad eller gemensam vårdnad? Hur gör vi vid födelsedagar, andra högtider och semestrar?

Var ska barnen bo?


Barnen kan bo antingen i huvudsak hos en av er eller växelvis hos er båda enligt ett rullande schema, till exempel varannan vecka. Barnen kan bara vara folkbokförda hos en av er även om det bor växelvis.

Om barnen i huvudsak bor hos en av er ska den föräldern se till att barnens behov av umgänge med den andra föräldern tillgodoses. Det finns inte någon regel för hur umgänget ska se ut, till exempel varannan helg eller varannan vecka, utan det ska utformas efter varje barns specifika behov, det vill säga i första hand efter överenskommelse mellan er föräldrar.

Förskola och skola


Hur löser vi hämtning, lämning till förskola eller skola? Hur gör vi när barnen är sjuka? Hur ska vi göra vid föräldramöten, utvecklingssamtal och utflykter?

Framtiden


Hur hanterar vi förändringar som eventuell flytt, ny skola eller förändring av fritidsaktiviteter för barnen? Hur hanterar vi eventuella nya partners?  

Hur gör vi om vi inte är överens?


Kan ni inte kan komma överens i frågor kring vårdnad, boende och umgänge vänder ni er i första hand till Familjerätten. Här försöker vi genom samarbetssamtal försöka hitta lösningar som är bra för barnen och som båda föräldrarna kan acceptera.

Samarbetssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess. Om ni ändå inte kan komma överens, kan ni vända er till tingsrätten som gör en utredning för att bedöma vad som är det bästa för barnen. Under tiden utredningen pågår kan tingsrätten fatta ett tillfälligt beslut. Skulle ni komma överens under tiden utredningen pågår kan ni när som helst återkalla ärendet från tingsrätten.

KONTAKT

Individ- och familjeomsorg
Familjerätten
Vänersborgs Kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Residensgatan 20

Telefon:
0521-72 14 89, 72 14 47,
72 14 81

Telefax:
0521-72 17 31

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Mer information