Hoppa till innehåll

Gifta sig

Just nu är det många som vill boka vigslar hos oss, och därmed har vi en längre handläggningstid än vanligt.

Borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt är en enkel ceremoni och är ett alternativ till kyrkbröllop. De som vill gifta sig borgerligt kontaktar kommunens kontaktperson för att boka tid, plats och vigselförrättare, se länk i högerspalten.

För att vigsel ska kunna ske enligt parets önskemål vill vi att bokning görs helst tre veckor innan önskat datum. För borgerlig vigsel krävs att man på Skatteverket ansöker om hindersprövning. När hindersprövning är klar skickas intygen (Intyg Hindersprövning och Intyg Vigsel) till kommunen i god tid före vigseln. Skatteverket svarar på frågor om hindersprövningen samt namnbyte.

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, dvs. de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män.

I Vänersborgs kommun har vi inga bestämda tider för vigsel utan försöker tillmötesgå era önskemål. Vanligtvis sker borgerlig vigsel i kommunhuset. Man kan fråga om vigselförrättare har möjlighet att åka till annan plats

Kom ihåg att ta med giltig legitimation till vigseln.

Kostnader

Borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Vittnen

Två vittnen ska vara närvarande vid vigseln. Vittnena måste vara fyllda 18 år. Antingen skaffar brudparet egna vittnen eller om vigseln sker på kommunhuset kan kommunens personal vara vittnen (under kontorstid). Släkt och familj är godkända som vittnen.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon:
0521-72 10 00 - be växeln koppla till vigseladministratör

E-post:
vigsel@vanersborg.se

INFORMATION PÅ ANDRA SPRÅK