Hoppa till innehåll

Gifta sig

Borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt är en enkel ceremoni och är ett alternativ till kyrkbröllop. För borgerlig vigsel krävs att man ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Sedan den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt. Borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Bokning av borgerlig vigsel i Vänersborgs kommun bygger på att det kommer in ett förfrågningsunderlag via e-tjänsten i högerspalten på denna sida. Det finns inga bestämda tider och ingen vigselförrättare som alltid är i tjänst. Istället försöker vi att tillmötesgå era önskemål så långt det är möjligt, utifrån det underlag som kommer in i vigselanmälan.

Två vittnen ska närvara vid vigseln. Det kan vara släkt, vänner och familj. Vittnena måste ha fyllt 18 år. Om vigseln sker på kommunhuset och under kontorstid kan kommunens personal vara vittnen.

Kom ihåg!

Ni som ska vigas ska ha med giltig legitimation till vigseln.
Vittnen behöver inte legitimera sig.

Gör så här om ni önskar en borgerlig vigsel:

1. Beställ intyg om vigsel och hindersprövning från Skatteverket. Skatteverket svarar på frågor om hindersprövningen samt namnbyte.
Information om hindersprövning på Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Lämna eller skicka in intygen (originalhandlingar) snarast till kommunhuset

Besöksadress: Södergatan 16 A, Vänersborg
Postadress: Vänersborgs kommun, 462 85 Vänersborg
Märk kuvertet ”Vigsel”

3. Gör en vigselanmälan via kommunens hemsida genom att klicka på länken "Här bokar du din vigsel (E-tjänst)" i högerkolumnen på den här sidan. Direktadress till sidan är: www.vanersborg.se/vigsel

I anmälan uppger ni era personuppgifter och önskemål om vigseln. Det kan handla om datum, vigselförrättare, plats och andra detaljer.

Genom vigselanmälan skapas underlag för protokoll och andra vigselhandlingar. Vigselanmälan utgör ett förfrågningsunderlag till vigselförrättarna.

Vad händer sedan?

När anmälan kommit in startar handläggningen och frågan skickas till en vigselförrättare. Beroende på hur många vigselförrättare som behöver tillfrågas kan det ta en tid innan ni får svar på er anmälan, upp till flera veckor.

När en vigselförrättare utsetts får ni en bekräftelse om detta, vanligen via den e-post ni uppgivit i anmälan.

Vid vigsel på annan plats än kommunhuset ska ni efter bekräftelse ta kontakt med utsedd vigselförrättare för att komma överens om detaljerna för vigseln.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon:
0521-72 25 92

E-post:
vigsel@vanersborg.se

INFORMATION PÅ ANDRA SPRÅK