Hoppa till innehåll

 

Gifta sig

Borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt är en enkel ceremoni och ett alternativ till kyrkbröllop. För borgerlig vigsel krävs att man ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Sedan den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt. Borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Bokning av borgerlig vigsel i Vänersborgs kommun görs genom att det kommer in en vigselanmälan via vår e-tjänst som ni finner i högerspalten på denna sida.

Två vittnen ska närvara vid vigseln. Det kan vara släkt, vänner och familj. Vittnena måste ha fyllt 18 år. Vänersborgs kommun kan bistå med kommunala vittnen om vigseln sker på vardagar och under kommunhusets öppettider.

Kom ihåg!

Ni som ska vigas ska ha med giltig legitimation till vigseln.
Vittnen behöver inte legitimera sig.

Gör så här om ni önskar en borgerlig vigsel:

1. Beställ intyg om vigsel och hindersprövning från Skatteverket. Skatteverket svarar på frågor om hindersprövningen samt namnbyte. Handläggningstiden hos Skatteverket kan vara cirka två till tre veckor. Kom ihåg att hindersprövningen endast är giltig i 4 månader från det att den utfärdas och måste vara giltig under vigseln.
Information om hindersprövning på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Lämna eller skicka in intygen (originalhandlingar) snarast till kommunhuset.
Besöksadress: Sunsdagatan 29, Vänersborg
Postadress: Vänersborgs kommun, 462 85 Vänersborg
Märk kuvertet ”Vigsel”

3. Gör en vigselanmälan via kommunens hemsida genom att klicka på länken "Här bokar du din vigsel (E-tjänst)" i högerkolumnen på den här sidan. Direktadress till sidan är: www.vanersborg.se/vigsel

I anmälan uppger ni era personuppgifter och önskemål om vigseln, så som plats och andra detaljer. Genom vigselanmälan skapas underlag för protokoll och andra vigselhandlingar.

Om ni önskar vigas på annan plats än i kommunhuset, kontakta vigselförrättare först för att komma överens om tid och plats, därefter görs en anmälan på E-tjänsten.

Vigselschema

Du hittar det schema som gäller för borgerliga vigslar i högerkolumnen i rutan ”Mer information”.

Vad händer sedan?

När anmälan kommit in så skickas en bekräftelse till den mejladress ni angett. Denna bekräftelse är enbart en bekräftelse på inkommen anmälan.

En slutgiltig bekräftelse på bokad vigsel kommer skickas så snart hindersprövning och vigselintyg blivit inlämnat till vigseladministratör.