Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2019-03-29

Tips och trix inför körkortet

Ungivbg.se guidar dig på vägen mot ditt körkort.

Första steget för att få övningsköra är att du ska skaffa ett körkortstillstånd. För att få detta tillstånd behöver du göra två saker.

Först ska du ansöka om körkortstillstånd genom att fylla i dina uppgifter och svara på ett par frågor på Transportstyrelsens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Är du osäker på hur du ska göra kan du hjälp av en trafikskola. Transportstyrelsen brukar ta en avgift på 150 kronor för att de sedan ska prova ditt körkortstillstånd.

Det andra är att du måste göra ett syntest hos en optiker eller på din trafikskola. Syntestet kan kosta allt från 0 till 300 kronor.

Ditt körkortstillstånd gäller i 5 år.

Övningsköra med trafikskolan

De flesta tar ett par eller flera körlektioner på en trafikskola. Du betalar per lektion och får en egen lärare samt tillgång till bil. Du kan sitta och planera tillsammans med din körlärare om när ni ska ha körlektioner samt hur ni ska gå till väga. Du kommer att få hjälp på vägen samt tips på vad du behöver utveckla i din körning.

Körskolorna erbjuder även teorilektioner och tester där du kan testa hur mycket av terorin du har koll på.

Övningsköra privat

Om du vill övningsköra privat krävs även ett handledartillstånd. För att få detta tillstånd krävs att du tillsammans med din handledare ska gå en handledarkurs som också kallas för introduktionsutbildning. Du behöver inte gå till denna kurs vid samma tillfälle som din handledare om du inte kan.

Sedan ska ni ansöka om ett handledartillstånd som kostar 50 kronor för att få övningsköra privat. Du måste vara minst 15 år och 9 månader för att få genomföra handledarkursen och få börja köra.

Handledarkursen är giltig i 5 år.

Handledarutbildningen, var?

De flesta trafikskolorna erbjuder handledarutbildning. En sådan utbildning brukar ta tre till fyra timmar. Ta med legitimation och kom i tid. Priset för handledarutbildningen varierar mellan 300 till 500 kronor per person i landet.

Kravet är att din handledare ska vara minst 24 år gammal och har haft körkort i minst fem år.

Teorin

Sedan är det bara och börja plugga och det kan du göra genom att köpa ett teoripaket eller kanske låna böcker från någon som nyss har tagit körkort. Mitt tips till dig är att du ska börja tidigt med teorin eftersom det finns en hel del som man måste lära sig.

Du kan också få en inloggning på nätet genom att din trafikskola skriver in dig på en sida där du sedan kan göra olika övningsprov för att testa dina kunskaper vilket är väldigt nyttigt för dig!

Obligatoriska delar inför körkortet

Riskettan

Riskettan är en riskutbildning som du måste genomgå. Den handlar om alkohol, droger och riskbeteende i trafiken. Dennaa måste du ha genomfört och fått godkänt på innan uppkörningen. Kostanaden är 500 till 700 kronor.

Risktvåan

Risktvåan är en teoretiskt och praktisk utbildning som är på en speciell trafikövningsplats (så kallad halkbana) och du måste ha gjort denna och fått godkänd innan din uppkörning. Kostnaden är 2000 till 2400 kronor.

Ett tips är att boka risktvåan i slutet av din körkortsutbildning.

Teoriprovet

Teoriprovet utförs på trafikverkets lokaler. Teoriprovet består av 70 frågor varav 5 frågor är testfrågor som inte ger några poäng. För att bli godkänd krävs att du har 52 rätt. Du får sitta med teoriprovet i högst 50 minuter. Du får resultatet direkt efter att du slutfört teoriprovet. Kostnad för teoriprovet är 325 kronor.

Den dagen du ska göra teoriprovet ska du vara beredd på att ta en bild till körkortet på trafikverkets fotoautomat. Var därför på plats 30 minuter innan teoriprovet. Kostnad för fotografering är 80 kronor.

Uppkörning

Uppkörningen är bland det sista du kommer göra. Den varar i cirka 50 minuter och förutom körning ska du ska göra en säkerhetskontroll. Resultatet får du av läraren direkt efter uppkörningen. Kostnad för uppkörning är 800 kronor.

Bokning av teoriprovet och uppkörningen sker samtidigt. Du kan göra det på samma dag eller med två veckors mellanrum.

Man ska göra teoriprovet innan uppkörningen. Om du misslyckas på teorin så får du ändå göra uppkörningen.

Omprov

Ett godkänt prov är giltigt i två månader. Båda proven ska vara godkända inom dessa två månaderna annars får du göra om båda proven samt betala avgifterna till dessa igen.

Beställa ditt körkort

Den sista avgiften som de flesta blir mest glada över är tillverkning av körkortet vilket är 150 kronor.

Som du kanske märker är det ganska dyrt att ta körkort. Man brukar räkna att ett genomsnittligt körtkort kostar omkring 15 000 kronor, men det är en av de bästa investeringar du kan göra och lönar sig i längden.

Lycka till och ta det lugnt i trafiken!

Text: Ismeta

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM