Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2021-07-16

25 smarta sommarlovstips

25 tips på saker att göra under sommarlovet som inte kostar mer än cirka 25 kronor att göra.

Har du slut på ideér av vad du kan göra under sommaren? Är det ganska tunt i plånboken? Vi ger 25 bra tips på saker som kan sätta fart på sommarlovet.

25 smarta sommarlovstips

1. Upptäck Vänersborgs museum

Är du sugen på att lära dig något nytt? Vänersborgs museum ger dig möjligheten att läsa och följa spåren av 1800-talets upptäcktsresande bland egyptiska sarkofager, kinesiskt porslin, afrikanska fåglar, europeisk konst, nordiska djur och mineraler.

Allt detta erbjuder muséet helt gratis. Perfekt en regnig eller blåsig sommardag.

Gå till museets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Ta en promenad eller cykeltur

Upptäck Vänersborgs fina natur både i stadskärnan, i parkerna och runtomkring vandringslederna. Om du inte vill ta en promenad kan du alltid ta en cykeltur.

Du kan till exempel ta en cykeltur runt kanalen. Har du en mountainbike kan du även åka till Ursand eller på Hunneberg.

3. Träna på utegym

Känner du att du vill ta ett träningspass men du vill inte gå till ett vanligt gym? Då finns det många utegym på olika ställen i staden som du kan besöka.

Det finns två utegym i centrum. Ett på Skräcklan och ett på Sjövallen. Det finns också i Onsjö, Vargön och i Frändefors.

4. Bada

Du kan ha det kul och bada när det är varmt! Det många fina ställen i Vänersborg där du kan bada som till exempel på Jakobs ö, i Ursand, Botered, Nordkroken och på Gardesanna.

Passa på att testa en ny badplats i sommar!

På kommunens hemsida hittar du badplatser i Vänersborgs kommun

5. Spela tennis

För dig som är sugen att spela tennis i sommar finns det en perfekt chans.

Varje tisdag under veckorna 26-32 finner du som är i åldern sex år och uppåt möjlighet till att spela tennis tillsammans med ledare från tennisklubben utomhus på Sportcentrum. Väl på plats finns det både tennisrack och bollar att låna. Denna aktivitet är helt gratis för dig som vill prova detta.

Mer information finns i vårt sommarlovsprogram

6. Grilla med kompisar

Mellan dina aktiviteter är det viktigt att ladda upp med lite mat! Om du inte har en grill hemma, eller bara vill ta en promenad någonstans kan du gå till något av kommunens iordningsställda grillplatser. Det finns exempelvis i Skräcklan och på Hunneberg.

Tänk på att hålla koll på eventuella eldningsförbund under sommaren!

7. Besök fritidsgårdar

Vill du träffa nya människor, spela spel, vara med i turneringar och mycket mer så kan du besöka någon av Vänersborgs fritidsgårdar.

Fritidsgårdarna i kommunen hittar du här på ungivbg

8. Besök ett café

Vill du koppla av en dag och njuta av en god fika? Då finns det flera caféer runt om i Vänersborgs stad. Det finns till exempel mitt i staden och vid Slussen.

9. Prova på att skejta

Har du ett intresse av att skejta och vill prova detta i sommar finns det goda möjligheter till detta. Runt om i staden finns det mindre skateboardramper som är tillgängligt för stora och små helt utan kostnad.

10. Geocaching

Är du sugen på att gå ut på äventyr men vet inte vart du ska gå? Ladda ner en gratis geocaching app på din mobiltelefon och börja äventyret! Det finns 2 697 geocacher kring Vänersborg. Hur många kan du hitta innan sommaren är slut?

11 .Fritidsbanken

Om du behöver utrustning till någon aktivitet kan du alltid kolla om det finns på Fritidsbanken. Hos Fritidsbanken finns allt från rollerblades och innebandyklubbor till tält. Det är gratis att låna saker därifrån i 14 dagar.

Du finner Fritidsbanken vid Sportcentrum i Vänersborg.

12. Spela fotboll

Är du sugen på att spela fotboll? Detta kan du till exempel göra en varm och solig dag! Det finns massa med fotbollsplaner här i Vänersborg. Du kan till exempel gå till Vänersvallen, men det finns även små konstgräsplaner runt om i Vänersborg som på Sirius och i Blåsut.

13. Biblioteket

Du som är sugen på att koppla av i sommar kan göra det med en riktigt bra bok. På biblioteken i Vänersborg kan du hitta böcker och filmer som passar alla åldrar.

Biblioteket i centrum ska byggas om och har därför stängt stora delar av sommaren. Men i andra delar av kommunen är det öppet. Dessutom har biblioteket både digital utlånging via hemsidan och cykelbibliotek som är ute på stan.

Läa mer på bibliotekets hemsida länk till annan webbplats

14. Kolla på film

Är du inte så aktiv idag? Har du sett de bästa filmerna genom tiderna? Spana in topp 100 filmer på imdblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Låna filmer från biblioteket eller hyr en klassiker online. Äldre filmer brukar vara billigare.

15. Ta "tåget" till Ursand

Skulle du vilja besöka Ursand en varm dag så kan du ta Ursandståget dit. De avgår från torget eller Trenova och går därefter direkt till Ursand. Tåget går mellan 09.30 till 18.00.

Läs mer på Ursands hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

16. Vandra i skogen

Är du en person som älskar skogens lugna miljö och dess spännande djurliv då har du hittat rätt. Runt om i kommunen finns ett flertal vandringsleder och naturreservat att upptäcka.

På Vänersborgs kommuns hemsida får du tipslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

17. Gå ut och fiska

Om du är sugen på att fiska finns det många platser i Vänersborg man kan göra det på. Se bara till att du har fiskekort om det behövs där du vill fiska!

Läs mer om fisketips på turistbyråns hemisda länk till annan webbplats

18. Spela basket

Gillar du spela basket med dina vänner? De finns massa med ställen här i Vänersborg där man kan spela. Vid exempel Vänerparken och Torpaskolan finns det bra basketplaner som du kan spela på.

19. Spela volleyboll

Ta med dina vänner och spela lite volleyboll på Sanden eller bakom Torpaskolan! På Fritidsbanken kan du låna volleyboll.

20. Upptäck fågelskådning

Oavsett om du har ett brinnande intresse för fågellivet, eller knappt vet att det finns fler fågelarter än fiskmåsar och duvor, så kan du besöka fågeltornen belägna vid Sjövallen i Vänersborg samt i Dalbobergen. Här finns unika fågelarter och en enastående utsikt att beskåda.

21. Spela discgolf

Du kan ta med dina vänner eller familj ner till sjövallen och spela lite discgolf på discgolfbana vid Sjövallen. Om du inte har egen discgolf, kan du alltid gå till Fritidsbanken.

22. Övernatta i tält

Ta med dina kompisar till fritidsbanken och kolla om ni kan låna tält! Det finns massvis med fina platser att tälta på runt Vänersborg. Tänk på att återställa platsen efter dig.

23. Åk inlines

Ta en tur med inlines längs kommunens cykelbanor. Om du inte har några kan du alltid kolla om de har några på Fritidsbanken.

24. Besök Sommarsalongen

Fram tills 14 augusti kan du ta del av årets sommarsalong dygnet runt! Detta året är temat ordet “Distans” som fått lite av en ny betydelse för vissa under året som gått. Kom till Köpmansgatan i Vänersborg och ta del av årets salong!

25. Besök Brinkebergskulle sluss

Ta chansen och upptäck slussen i Vänersborg! Du kan gå på promenader runt slussen och även passa på att njuta av en god glass.

Text: Emanuel, Tova, Alfred och Tawhid

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM