Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Folkhögskola

Tjej som pluggar

Folkhögskolor vänder sig vanligen i första hand till studerande från 18 år och uppåt. Någon övre åldersgräns finns inte. Olika kurstyper har olika ålderskrav.

Läs mer om vad folkhögskola ärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Grundutbud och åldersnivåer

Behörighetsgivande kurser (Allmän kurs) på folkhögskola har en nedre åldersgräns på 18 år. Man kan även fylla 18 år under det år studierna påbörjas. Folkhögskolorna får inte något statsbidrag för studerande på Behörighetsgivande kurs förrän det år de fyller 18 år.

Profilkurser (Särskilda kurser) har ingen åldersgräns. Det är upp till varje folkhögskola att bedöma om en deltagare under 18 år kan delta i undervisningen. Vissa Profilkurser (främst Yrkesutbildningar, se nedan!) kräver dock tre års studier på gymnasienivå.

Yrkesutbildningar på folkhögskola har inte heller någon centralt fastsställd åldersgräns. Dock är många yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå och då krävs att man har tre års studier på gymnasienivå.

Sommar/helg/veckokurser har en nedre åldersgräns på 13 år.

Det finns 150 folkhögskolor i Sverige. 107 av dessa är knutna till olika folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar. 43 folkhögskolor drivs av landsting och regioner.

Källa: www.folkhogskola.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebook

INSTAGRAM