Gå till innehåll

Verktygsfält

På gång i kultur- och fritidsförvaltningen

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under sommaren 2024.

Besökare på Skräcklestugans café njuter av ett musikframträdande.

Sommarscen i Vänersborg

Sommarscen är kultur- och fritidsförvaltningens stora satsning på kulturarrangemang under sommarmånaderna juni och juli.

Programmet startar den 11 juni med musikunderhållning på Skräcklan. Det följs av flera kulturupplevelser på olika platser runtom i kommunen. Vi har arrangemang som riktar sig till alla åldrar och smaker. Allt är kostnadsfritt.

Den 12 juli avslutas Sommarscen med uppträdanden av Sommarorkestern och Sommardansarna mitt i Gågatekrysset.

Gå till programmet på vanersborg.se/sommarscen

Barn som badar i en bassäng och skrattar.

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar mängder av roliga aktiviteter för lovlediga barn och unga under sommarlovet i Vänersborg. Verksamheter som Barnens Kastanj, fritidsgårdarna, Timjan, biblioteken, Musik- och kulturskolan och Konsthallen med flera samverkar för att ge kommunens unga ett bra sommarlov.

I år förläggs många aktiviteter till Torpaområdet och Sportcentrum. Aktiviteterna är självklart öppna för barn och unga från hela kommunen.

Redan nu finns flera lovaktiviteter öppna för föranmälan. Lovprogrammet uppdateras efterhand fram till skolavslutningen på ungivbg.se/sommarlov

Gå till sommarlovsprogrammet på ungivbg.se/sommarlov

Porträtt på pristagarna och stipendiaten.

Från vänster till höger: Daniel, Julia och Paul.

Under firandet av Sveriges nationaldag 6 juni uppmärksammas årets pristagare och stipendiat.

 • Kulturpristagare är Paul Nordholm
 • Idrottsledarpristagare är Daniel Ekelöf
 • Kulturstipendiat är Julia Tienvieri

Nationaldagsfirandet håll på Sanden klockan 16.00-17.00 den 6 juni.

Ungdomar från ungivbg håller i tävling för besökare.

Fritidsgårdarna, Timjan och ungivbg.se arrangerar tävlingar, utmaningar och andra roliga aktiviteter för dig som är 11-19 år under Aqua Blå. Utmana en kompis, testa din kreativitet eller kom förbi och häng med roliga människor.

Tältet är öppet onsdag 5 juni, fredag 7 juni och lördag 8 juni klockan 17-23.

 • Aktiviteterna är öppna för alla från årskurs 5 upp till 19 år klockan 17-19.
 • Aktiviteterna är öppna för alla från årskurs 7 upp till 19 år efter klockan 19.

Program med hålltider hittar du på ungivbg.se

Två ungdomar tittar på konstverk i konsthallen.

Vi inleder sommaren på konsthallen med att öppna dörrarna till årets sommarsalong onsdag den 19 juni. Temat för utställningen är Vänersborg - attraktiv och hållbar alla delar, hela livet och bjuder på stor variation i uttryck och tolkningar!

Vernissage: Onsdag 19 Juni, 18.00-20.00
Plats: Vänersborgs konsthall, Kungsgatan 15

Inlämning av konstverk

Sommarsalongen är en öppen utställning där alla välkomnas att delta med ett eget skapat konstverk vardera som knyter an till temat för året.

Vid inlämningen av konstverket, som gör i konsthallen den 8 juni, fyller du i en blankett med information om konstverket och dina kontaktuppgifter. Du behöver också skriva en motivering till hur konstverkets knyter an till temat.

Deltagande i Sommarsalongen är kostnadsfritt och det går bra att lämna in konstverk via ombud.

Mer information finns på vanersborg.se/konsthall

Svart-vit bild med en person som spelar piano.

På sommarens Jazzkurs erbjuds unga jazzmusiker inspirerande workshops, master classes, öppna jam och avslutande jazzfest med lärare och elever.

Anmälan är öppen till 6 juni.

Läs mer om Jazzkurs Vänersborg

Varje lördag klockan 10.00 löses Melodikrysset tillsammans på Vänersborgs bibliotek. Biblioteket bjuder på kaffe till alla som deltar.

Läs mer om vad som händer på biblioteken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En person i pilotmössa bär på en annan person.

Akropanik. Foto: Hubert Sosnowski

Flyttcirkus 8 juni

Gycklargruppen Trix uppträder på stora scenen under Aqua Blå i en föreställning fylld med hisnande cirkusnummer.

Föreställningen har fri entré och börjar 11.00

Clownkonster 29 juni

Familjeföreställning från 3 år och uppåt vid Barnens Kastanj på Kastanjevägen 32 i Vänersborg.

Föreställningen har fri entré och börjar 12.00

Djungelns ljud 6 juli

En interaktiv barnföreställning där Marimba de Chonta kombinerats med andra slagverksinstrument, anpassad för barn 2-9 år i Plantaget i Vänersborg.

Föreställningen har fri entré och börjar 13.00

Akropanik 18 augusti

En fartfylld barnvarieté med akrobatik, dans och fysisk komedi för barn från 3 år. Utomhus vid Barnens Kastanj på Kastanjevägen 32 i Vänersborg.

Föreställningen har fri entré och börjar 13.00

Läs mer om barnföreställningar på vår hemsida

Siluetter av ungdomar på ett dansgolv.

Schools Out är skolavslutningsfesten inför sommarlovet för alla som går på högstadiet eller gymnasiset i Vänersborg. Nytt för 2024 är att även du som slutar årskurs 6 får komma in.

 • Datum: 13 juni
 • Tid: 18.00-00.00
 • Plats: Torpaskolans skolgård och Torpa fritidsgård
 • Entré: 20 kr

Årets skolavslutningsfest blir en kombination av festival och tivoli. Som besökare möts du under kvällen av mängder med roliga aktiviteter, utmaningar och chanser till att vinna riktigt fina priser.

Arrangörer är fritidsgårdarna i Vänersborg i samverkan med Timjan.

Läs mer om arrangemanget på ungivbg.se

Träffpunkt för seniorer

Tisdag 20 augusti klockan 10.00-12.00 hålls en träffpunkt i Vänersborgs konsthall för dig som är senior. Vi tillbringar en förmiddag i konstens tecken med visning, trevliga samtal och en god kopp kaffe.

Träffpunkten är ett samarbete mellan Vänersborgs konsthall och Seniorer i Vbg.

Vänersborgs historia och möjlig framtid

Välkommen till en kväll i Vänersborgs Konsthall med stadsarkitekt Martin Staude. Följ med på en djupdykning i Vänersborg som plats. Hur har staden vuxit fram och vad avgör hur den kan komma att se ut?

 • Onsdag 21 augusti 18.00
 • Föreläsningen är kostnadsfri.

Mer information på vanersborg.se/konsthall

Välkommen till Vänersborgs konsthall på Kungsgatan 15 i Vänersborg.

Välkommen på ordförande-kassörträff för kulturföreningar.

 • Tisdag 11 juni klockan 18.00-19.00
 • Gröna salen i Vänersborgs bibliotek.

Träffen riktar sig till dig som är ordförande och kassör i en förening, och syftar till ökat nätverk, kunskap och samverkan kring förening- och arrangörsläget.

Anmäl ditt deltagande!

Vi bjuder på fika och kaffe/te och behöver din anmäl senast 9 juni. Var vänlig uppge eventuell specialkost.

Inbjudan riktar sig till dig som vill medverka som arrangör på Kulturveckan 2024.

Vi ses tisdag 11 juni klockan 19.00-20.00 i Gröna salen i Vänersborgs bibliotek. Obs! insläpp via kvällsentrén, Köpmansgränd 1.

På mötet kommer vi att gå igenom förutsättningarna för årets Kulturvecka och inkomna anmälningar. En viktig del av mötet är också hur vi kan samverka med varandra och erbjuda ett attraktivt program tillsammans.

Anmäl ditt deltagande

Vi bjuder på fika och kaffe/te och behöver din anmäl senast 9 juni. Var vänlig uppge eventuell specialkost.

Vill du vara med och arrangera en programpunkt under Kulturveckan?

Kulturveckan är även i år förlagd till vecka 43, måndag - söndag 21-27 oktober. Anmälan till Kulturveckan sker digitalt via vår hemsida, senast 15 juni 2024.

Gå till anmälan

Två ungdomar som håller upp sina konstverk.

På Timjan skapade ungdomar konstverk under våren på temat psykisk ohälsa. I slutet av maj visades utställningen upp för besökare i Timjans lokaler.

För att fler ska få ta del av ungdomarnas konstverk och tankar om ångest, mobbning, familjesituationer, orkeslöshet och andra saker som påverkar ungas mående, flyttar nu utställningen till kommunhuset i juni.

I kultur- och fritidsförvaltningens invånardialog från 2023 uppgav många unga att de saknar stöd från vuxenvärlden att kunna prata om sin psykiska hälsa. Även ungdomarna som deltar i utställningen vittnar om att det råder mycket tystnad kring psykisk ohälsa på skolan, och hoppas att det kan förbättras i framtiden.

Ungdomarnas insats i den här konstutställningen är ett sätt att lyfta psykisk ohälsa bland unga såväl som vuxna. Välkomna att ta del av utställningen!

Efter sommaren kommer en ny entré direkt från Residensgatan leda ner till Timjans verksamhet i nedre plan i huvudbiblioteket. Det betyder att Timjan kan erbjuda längre öppettider för ungdomarna, även om övriga biblioteket är stängt.

Under sommaren får besökare vara med och skapa det nya välkomstrummet. Det ska bland annat byggas en välkomstdisk, en gradäng, skapa en läshörna, möblera om med mera. Inredningen och utseendet kommer bygga på deltagarnas idéer och förslag.

Om du vill delta i vår sommarlovsverkstad så anmäler du dig via Timjans Instagram @timjanvbg. Där kommer vi lägga upp vilka saker vi tänkt skapa till rummet samt antal platser det finns för aktiviteten.

Timjan kommer att vara semesterstängt v. 28-31.

Under året har kommunen tillsammans med civilsamhället och näringsliv arrangerat en hbtqi-månad. Arbetet med att stärka hbtqi-personers livsvillkor i Vänersborg fortsätter på olika sätt.

Även i år kommer hbtqi-mötesplatsen i Timjan delta under Trollhättan Pride. Prideparaden arrangeras 29 juni klockan 14.00.

Är du mellan 13-25 år och vill gå i paraden tillsammans med oss så anmäl ditt intresse via meddelande till hbtqvanersborg på Instagram eller till kultursamordnarna i Timjan.

Även kommunanställda ges möjlighet att gå med i paraden, via anmälan till Personalklubben. Vi hoppas att vi blir många från Vänersborg!

Sista veckan i augusti arrangerar fritidsgårdarna, Timjan, ungivbg, fältarna aktivitetsdagen Schools In för årskurs 7.

Eleverna får testa olika aktiviteter och samarbetsövningar för att lära känna sina nya klasskompisar. Eleverna får även lära känna ungdomsverksamheterna och personalen.

Läs mer om Schools In på ungivbg.se

En kultur- och fritidsförvaltning för alla

Förvaltningens broschyr ligger uppslagen för läsning.

För att ge dig en bättre inblick i vad förvaltningen gör för kommunens invånare har vi tagit fram en broschyr som presenterar kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborg.

Ta del av den digitala och interaktiva broschyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Önskar du hellre en pappersvariant att ha i handen? Välkommen att hämta ett exemplar på våra bibliotek, i Arena Vänersborg samt i kommunhusets reception.

Mer om vad som händer i närområdet

Genom turistbolaget Visits webbplats får du ännu fler tips på vad som händer i närområdet.

Besök Visist webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om månadsbrevet från kultur- och fritidsförvaltningen

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

Få nästa månadsbrev till din mail

Vill du prenumerera på månadsbrevet och få senaste uppdateringen till din mejl? Anmäl dig genom att skriva in din e-postadress nedan.


Vänligen dubbelkolla att din angivna adress stämmer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 juni 2024